Zilver voor Mark van Dijk op EK Judo in Sarajevo

5-7-2018 door: judovereniging JC Helden
Mark van Dijk van JC Helden heeft op zondag 1 juli een zilveren medaille gepakt bij de Europese kampioenschappen judo voor cadetten onder 18 jaar. Het EK vond plaats in Sarajevo in Bosnië en Herzegovina. Mark kwam met niet één, maar zelfs twee zilveren medailles terug naar huis.
maskTop
Zilver voor Mark van Dijk op EK Judo in Sarajevo
maskBottom
Foto: European Judo Union

Mark van Dijk had zich voor het EK geplaatst door zijn podiumplaatsen op de recente European cups in Duitsland, Tsjechië en Roemenië. Zaterdag 30 juni mocht Mark opdraven voor zijn eerste wedstrijd. In de eerste ronde trof hij al gelijk de Italiaanse kampioen Graziani. Maar de verwachte lastige wedstrijd bleef uit. Al snel maakte Mark een prachtige ippon.

In de tweede ronde volgde de Moldaviër Popaz die Mark ook met een vol punt opzij zette, waarna hij in de kwartfinale opvallend snel afrekende met de Oostenrijks kampioen Wagner. Ook die ging er met een prachtig vol punt af. In de halve finale stuitte Mark op de Roemeens kampioen­ Cret waar hij in Roemenië nog van verloren had. Het was een spectaculaire wedstrijd met kansen over en weer. Pas na een minuut of twee kreeg Mark de overhand en scoorde hij een wazari gevolgd door een houdgreep. Cret had de energie niet meer om hier uit te komen, waardoor Mark met twee maal wazari wederom de ippon scoorde. Hiermee stond hij in de finale tegen de nummer 1 van Rusland, Umarov, de absolute favoriet. Het werd een kraker van een finale, waarbij beide mannen een wazari scoorden, maar niet konden doordrukken. Bij de golden score zette de Rus een aanval in die Mark wilde overnemen. Dit lukte net niet, waardoor de Rus scoorde en het goud won. Mark van Dijk pakte dus het zilver.

Een dag later wachtte het EK mixed-team toernooi met vier heren en vier dames. De eerste ronde werd al gewonnen tegen de Fransen, waarbij Mark van Dijk van de Franse kampioen Ngayap Hambou wist te winnen, wederom op ippon. De kwartfinale tegen Georgië werd ook gewonnen, waarbij Mark rust gegund werd. In de halve finale moest Mark meedoen tegen Turkije. Nederland won, waarbij Mark revanche nam op de Turkse kampioen Cuhadar waar hij eerder van verloren had. Nederland mocht daardoor verrassend naar de finale. Hierin troffen ze de regerend wereldkampioen Rusland. Rusland won de finale, maar Mark wist zijn partij tegen Umarov op ippon te winnen. Een heel mooie revanche voor de verloren finale van een dag eerder. Het Nederlands team pakte hiermee het zilver en Mark van Dijk stapte daarom met twee zilveren medailles op het vliegtuig naar huis. 

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie