‘De zingende maedjes’ van meneer pastoor

9-11-2017 door: Redactie
De Maasbreese leden van de Limburgse Katholieke Vrouwenbeweging (LKV) kregen eind 1967 dames uit de gemeente Venray op bezoek. Omdat ze in Maasbree vonden dat ze iets moesten laten zien, besloten ze een dameskoortje op te richten. Nu, vijftig jaar later, vieren ‘de maedjes van meneer pastoor’ hun gouden jubileum.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

“In oktober 1967 deden we mee aan een uitwisseling met dames uit Leunen vanuit de Limburgse Katholieke Vrouwenbond”, weet de 82-jarige Maasbreese Truus Jacobs-Nellen zich te herinneren. Samen met mede-koorleden Riek Jacobs-Reijs (79) en Mie Jacobs-Pubben (79) is Truus al vijftig jaar lid en er dus sinds het begin bij. “In Leunen hadden ze een eigen dameskoortje. Daar waren wij best van onder de indruk. Toen de dames uit Leunen bij ons op bezoek zouden komen, vonden we dat wij ook iets moesten laten zien.” Er waren meer dames die graag wilden zingen en zo werd in november 1967 een eigen dameskoortje opgericht.

Na twee jaar zingen in kerk

Het dameskoor werd in de jaren daarna vooral ingezet tijdens huwelijks- en begrafenismissen. “In 1969 zongen we voor het eerst tijdens een trouwmis. Voor die tijd mochten we nog niet in de kerk zingen”, vertelt Truus. “Toen was het niet gebruikelijk dat je er als vrouw een taak had. Onze voorzitter bleef aandringen dat het dameskoor er ging komen, waarna pastoor Thijssen alsnog overstag ging. Sindsdien sprak pastoor ook altijd over ‘zien maedjes’.” De dames zongen graag en veel. “Soms drie of vier keer in de week, andere weken nog vaker”, aldus Riek. “Veel van ons waren toen jong, eind twintig, en kregen kinderen of hadden kleine kinderen thuis. Als we geen oppas hadden, namen we de kinderen gewoon mee naar de kerk. Dat vonden ze meestal geweldig, ook al moesten ze dan heel stil zijn.”

Een zaaltje boven de Boerenbond aan de Westeringlaan in Maasbree diende in de jaren zestig en zeventig als repetitiezaal voor het dameskoor. “Het was er stoffig, er liepen muizen rond en het stonk er een beetje”, vertelt Truus. “We waren dan ook blij toen we van het kleine zaaltje bij de Boerenbond naar het St. Jozefklooster aan het Kennedyplein mochten. Er zaten toen ook twee zusters van het klooster in het koor.” Dat plezier was echter maar van korte duur. “We hoefden niet meer terug te komen nadat de zuster had ontdekt dat iemand een kauwgompje onder een tafel van de repetitiezaal had geplakt.” Het dameskoor toog terug naar de Westeringlaan, waar ze tot 1984 bleven. “Daarna zijn we nog twee keer verhuisd”, aldus Truus.

Repeteren tussen de muizen

“Eerst zijn we naar de parochiezaal in het Trefcentrum gegaan, waar we dertig jaar onze repetities mochten houden. Toen dat in 2016 bij het gezondheidscentrum werd getrokken, zijn we naar de pastorie verhuisd. Daar vinden nu nog steeds de oefeningen plaats.” Sinds 1967 is er veel veranderd, ook voor het dameskoor. “Het aantal missen is niet hetzelfde als vroeger, waardoor we nog maar eens in de twee weken op zondag zingen in de kerk”, aldus Mie. Toch kijkt het koor positief naar de toekomst.

Meer pit in het zingen gebracht

Sinds kort hebben de dames een nieuwe, jonge dirigent in hun midden: Tim Giesbers (36) uit Roermond. “Hij is organist en zet ons flink aan het werk”, vertelt Ineke Giesen (66), die nu voorzitter van het dameskoor is. “Alles is nog nieuw, maar Tim brengt wel meer pit in het zingen. En tijdens de repetities zijn vrijwel alle dames er, dus dat zegt wel iets.” Wat volgens de dames de afgelopen decennia niet minder is geworden, is het plezier in het zingen. Riek: “Zingen is gewoon fijn, zeker met een gezellige en hechte groep als de onze. In de kerk kom je even helemaal tot rust, of je gelovig bent of niet. Immers, alleen een blij mens zingt.” Mie sluit zich daar bij aan: “Hoe moe ik ook ben als we met de repetitie beginnen, ik kom altijd vol energie weer thuis.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie