Geplukt Marcel Bol Baarlo

Een groot gedeelte van het leven van Marcel Bol (54) uit Baarlo bestaat uit de racesport. Al sinds zijn jonge jaren is hij verknocht aan ronkende motoren en ovale racebanen. Bijna iedere dag is hij er wel mee bezig. Daarnaast is Marcel vader van een 17-jarige drieling, houdt hij van fotograferen en zoekt hij op verschillende manieren toch wat afleiding van de autosport. Deze week wordt hij geplukt.

Marcel heeft altijd in Baarlo gewoond en het is dan ook niet lastig te raden waar zijn fascinatie voor de autosport ontstond. Tot 1998 liep het inmiddels verdwenen Circuit De Berckt ieder jaar verschillende keren vol met autosportfanaten uit de regio. Marcel was vanaf zijn zevende een vaste gast. "Het geluid, het kunnen zien van de hele baan, de gastvrijheid achter de schermen, ik vond het allemaal geweldig." Op latere leeftijd volgde Marcel een EHBO-cursus om zo op het middenterrein als EHBO'er aan de slag te kunnen als vrijwilliger.

In 1998 kwam een einde aan de baan in Baarlo. Dat doet Marcel nog altijd pijn. "Met een vriend heb ik toen een handtekeningenactie opgezet om het circuit te behouden." Het lukte niet, de baan verdween. De fascinatie van Marcel niet. Raceway Venray werd zijn nieuwe 'thuisbaan'. Net zoals in zijn laatste jaren in Baarlo ontfermde Marcel zich over de perszaken. Hij heeft zich als doel gesteld om de autosport zoveel mogelijk te promoten.

Magazine
Zo heeft de Baarlonaar een eigen online magazine en nieuwsmedium over de autosport: Paddock14.nl, houdt hij de websites en sociale media van verschillende coureurs en teams bij en is hij actief bij diverse nieuwsmedia in de regio. "Ik doe bijvoorbeeld interviews voor LEF-TV en ik ben regelmatig betrokken bij Omroep Venray om de uitslagen in de autosportwereld te bespreken in het programma ‘Zondagmiddag Live'. Ik maak ook altijd stukjes over de coureurs uit Peel en Maas en die stuur ik door naar HALLO. Zo krijgen 'onze' coureurs aandacht."

Een groot project waar Marcel zich al jaren op richt, is de Ukke Pukke Race. Een autosportklasse waarbij kinderen tot en met 12 jaar achter de startcar enkele rondes rijden. "Het is geen race", vertelt Marcel. Hij vindt het leuk om met de jeugd bezig te zijn. "Kinderen hebben de toekomst. Laatst is er eentje die bij ons is begonnen kampioen geworden bij de Stockcar F2 Junioren. Dat doet mij goed. Als kinderen racen, komen ook de ouders kijken en krijg je echt een familiegevoel. Zo blijft de autosport leven."

Drieling
Ook de twee zoons van Marcel zijn inmiddels regelmatig op de circuits te vinden. "De twee jongens vinden het prachtig en gaan vaak met mij mee. Onze dochter gaat dan vaak met mijn vrouw wat doen. Ik ga overigens ook regelmatig met Joyce naar haar passie kijken: voetbal. We hebben al diverse wedstrijden van het damesteam van PSV bekeken." Zijn vrouw Claudia leerde Marcel kennen tijdens het uitgaan in discotheek Kubke in Helden. De twee werden verliefd, trouwden en gingen samenwonen in Baarlo. Toen bleek dat Claudia zwanger was, volgde een grote verrassing. Er was een drieling op komst. "Het bijzondere is dat de twee jongens, Bryan en Dylan, eeneiig zijn en dat onze dochter Joyce daar nog apart bij zat. Dat komt bijna nooit voor."

Met de drie kinderen, inmiddels 17 jaar oud, in huis is er altijd genoeg leven, vertelt Marcel. "Zeker in deze coronatijd. Iedereen is thuis. Gelukkig hebben ze alle drie hun bezigheden en kan ik gewoon doorgaan met mijn werk." Marcel werkt namelijk als applicatiebeheerder bij Collé Rental & Sales in Sittard. Zijn werk houdt in dat hij het beheer en onderhoud doet van alle applicaties die nodig zijn in het bedrijf. "Dat is ook wel een passie van mij: de techniek en ontwikkelingen in de ICT-wereld bijhouden."

Zijn ICT-vaardigheden komen dan ook veelvuldig van pas bij vrijwilligerswerk in de autosport. Zo is het handig dat Marcel weet hoe hij foto's online moet zetten. Daar heeft hij er namelijk genoeg van. "Dat is een hobby die is voortgevloeid uit mijn werkzaamheden in de autosport. Ik maak veel foto's. Die gebruik ik bijvoorbeeld in mijn online magazine Paddock14." Dat magazine maakt hij volledig zelf op. "Ik zet er nog wat interviewtjes bij die ik ook zelf gedaan heb en dan kan ik het doorsturen naar alle mensen die er interesse in hebben."

Alpaca
Toch is zelfs Marcel de autosport wel eens beu. Dan zoekt hij wat afleiding en gaat bijvoorbeeld op zoek naar lekkere recepten om te koken of zoekt hij uit hoe het weer eruit komt te zien de komende weken met het weerstation waar hij op aangesloten is. "Ook hebben we al een aantal jaar de fanclub Fans van MM Fanzone. Met de leden gaan we regelmatig ook wat anders doen dan naar autosport kijken. Zo hebben we laatst een alpaca geadopteerd waar we regelmatig naar gaan kijken. Gewoon om wat anders te hebben." Het is dan ook niet alleen racen wat de klok slaat in het leven van Marcel. "Andere zaken zijn belangrijker. Zo gaan mijn gezin en gezondheid altijd voor op het racen."

Vanwege de coronacrisis heeft Marcel het momenteel een stuk minder druk met zijn hobby. Alle races zijn tot nader order afgelast. "Ik zorg ervoor dat er nog regelmatig berichtjes en foto's verschijnen op de sociale media waar ik beheerder van ben. Om de mensen warm te houden." En Marcel ziet nog meer bedreigingen. "Straks komt het nog zover dat we door de stikstofcrisis niet meer naar de sport mogen kijken die ik zo mooi vind. Dat zou toch erg zijn? De autosport leeft en bloeit. Ik hoop dat we er nog lang van kunnen genieten."

Tekst: Rob Dieleman