Breiende zusjes

De twee zusjes Jeanne en Francis Cox uit Helden zijn in de coronatijd fanatiek aan het breien geslagen voor het goede doel. De tientallen kleurrijke sloffen en dekens die ze hebben gebreid, doneren ze aan kinderen in Roemeense weeshuizen. "Zo helpen we de kinderen en hebben we ook zelf een goede afleiding in deze akelige coronatijd", aldus Jeanne.

Hoeveel sloffen en dekens ze in totaal in hun leven hebben gemaakt, kunnen ze niet precies zeggen. Maar één ding is zeker: het zijn er véél. De twee zusters breien al 25 jaar. Voordat corona er was, pakten de dames Cox sporadisch een breinaald en bolletje wol in hun handen. Pas toen het virus eenmaal in ons land was, hebben de dames flink werk gemaakt van het breien. Deels omdat het een goede tijdsinvulling was, deels omdat ze er weeskinderen in Roemenië mee zouden helpen.

Weeshuis
Door de coronamaatregelen hadden de dames zeeën van tijd om te breien. "We breien elke ochtend samen. Het houdt ons lekker bezig. We zijn nog erg actief en houden er niet van om stil op een stoel te zitten. Het zorgt voor afleiding en zo denken we niet zoveel aan de akelige dingen die gebeuren in de coronatijd." De zussen hoeven niet ver te reizen om hun gezamenlijk hobby uit te voeren. Ze zijn namelijk al hun hele leven huisgenoten en de afgelopen zestien jaar wonen ze samen in een appartement in het centrum van Helden. "We zijn nooit getrouwd geweest en hebben ons hele leven samengewoond, behalve de paar jaar uit onze jeugd, toen we naar de kostschool gingen."
Via hun zus, die ook in hetzelfde appartementencomplex woont, zijn ze jaren geleden in contact gekomen met een stichting die een paar keer per jaar spullen ophaalt en vervoert naar twee weeshuizen in Roemenië. De dames hebben al veel spullen gemaakt voor de weeshuizen, waarvan er eentje bestemd is voor kinderen met een beperking. Jeanne heeft sloffen gemaakt in veel verschillende stoffen en maten. "We doen graag dingen voor het goede doel", zegt ze. Het idee om sloffen te maken voor de kinderen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Volgens de zussen zijn de kinderen in de Roemeense weeshuizen verplicht om binnen sloffen te dragen, vanwege de wat vuile(re) vloer daar. Jeanne en Francis hebben al vele foto's mogen ontvangen, van de Roemeense kindjes met de sloffen aan hun voeten. "Daar doe je het voor", zegt Jeanne. Ze zijn van plan om door te gaan met het breien voor de Roemeense weeskinderen. "Als er mensen zijn die toevallig nog thuis resten garen overhebben waar ze toch niks meer mee doen, zijn ze van harte welkom om deze bij ons af te geven."

Kaarten recyclen
De zussen steunen ook nog een andere stichting in Kenia. Hiervoor breien ze niet, maar recyclen ze wenskaarten. Ze knippen en plakken oude wenskaarten zo, dat het gedeelte tekst vervangen wordt met vers papier en er als nieuw uitziet. "Deze worden weer verkocht via hun contactpersoon Ans Stals. Zij zorgt ervoor dat de opbrengst naar het goede doel in Kenia gaat." De twee zussen genieten er overduidelijk van om dingen voor het goede doel te doen. Daarnaast zijn ze ontzettend blij iets te hebben gevonden dat hen bezig heeft gehouden in de coronaperiode. Jeanne: "We willen andere mensen laten zien dat je minder aan de akelige dingen hoeft te denken als je jezelf maar bezig kan houden met andere dingen. Ik heb dan ook een bord bij mijn spullen geplaatst met de tekst 'Herinnering aan de coronatijd', om te laten zien dat we onze tijd nuttig hebben besteed en een goede afleiding voor onszelf hebben gecreëerd. Dat heeft alles een stuk gemakkelijker gemaakt.

Tekst en beeld: Roosje Delsing