Restaurant Beringe wordt wooninitiatief voor mensen met een licht verstandelijke beperking

Stichting Dichterbij wil in het voormalige restaurant De Vriendschap in Beringe achttien woningen realiseren voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Op die locatie aan de Hoogstraat 70 zit nu nog een horecabestemming. Daarom is inmiddels een omgevingsvergunning bij gemeente Peel en Maas aangevraagd om de bestemming te veranderen.

In oktober 2020 heeft gemeente Peel en Maas een principeverzoek ontvangen van Stichting Dichterbij om achttien personen met een licht verstandelijke beperking te huisvesten en behandelen. Volgens de stichting is er binnen deze doelgroep veel vraag naar passend woonaanbod en biedt het pand aan de Hoogstraat in Beringe de ruimte om elke bewoner een eigen appartement te geven. Daarnaast ziet Dichterbij de locatie als mogelijkheid om verbinding te maken met de gemeenschap in Beringe. Het College van B&W heeft positief gereageerd op het eerder ingediende principeverzoek, waarna op 12 april door Dichterbij een omgevingsvergunningaanvraag is ingediend voor de activiteiten bouwen en afwijken van het bestemmingsplan. De aangevraagde vergunning is momenteel in behandeling.

De toekomstige bewoners zijn mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze willen graag iets van hun leven maken, maar kunnen mogelijk op verschillende gebieden problemen ervaren. "Bijvoorbeeld bij een zinvolle invulling van hun dag. Bij het hebben van een gevoeligheid op het gebied van verslaving. Bij het vasthouden van een goed ritme of bij het dagelijks functioneren binnen de maatschappij. De mensen die op de Hoogstraat komen wonen, willen graag meedoen in de samenleving en echt bij het dorp horen. Het team van Dichterbij begeleidt en helpt hen daarbij", licht een woordvoerder van Dichterbij toe.

Alle achttien bewoners krijgen in het plan een eigen studio die zij zelf mogen inrichten. "Want we vinden het fijn als bewoners eigen keuzes maken. Het wordt een thuis waarbij iedereen het beste uit zichzelf haalt, waar talenten elkaar ontmoeten en goede idee├źn zoveel mogelijk waar worden gemaakt. Omdat we talent belangrijk vinden, gaan we samen met de bewoners op zoek naar dingen waar ze goed in zijn en gelukkig van worden. We bedenken activiteiten die bij de bewoners passen. We zorgen ook dat bewoners activiteiten kunnen doen wanneer zij dat willen. Lekker vroeg in de ochtend of later op de dag. Precies wat de bewoner fijn vindt", aldus de woordvoerder.

Tekst: Jeanine Hendriks