Geplukt Josje Korsten

Zodra de zon schijnt en ze vrije tijd heeft, is Josje buiten te vinden. Ze kan enorm genieten van haar (moes)tuin, een avond spelletjes spelen of met vrienden rondom een vuurkorf zitten. Deze week wordt Josje Korsten (49) uit Helden geplukt.

Josje is in Panningen geboren als oudste van een gezin met drie kinderen. Het gezin verhuisde al snel naar Helden, waar Josje opgroeide en nog steeds woont, want het leven hier vindt ze 'heerlijk'. Josje "Ik geniet van ons huis aan de bosrand, vlakbij de natuur. Ik houd van buiten zijn en word dan ook blij als het weer wat zonniger wordt en ik van mijn tuin, moestuin en onze drie kippen die bijna dagelijks verse eieren leggen kan genieten." De verse eieren van de kippen gaan er bij Josje thuis gemakkelijk doorheen. Samen met haar partner heeft ze namelijk een samengesteld gezin met vier pubers. "Dus die eieren zijn zo weg", lacht Josje.
Uit een eerder huwelijk kreeg Josje dochter Puck (18) en zoon Jan (16). Haar partner Theo, met wie ze acht jaar geleden een relatie kreeg, heeft ook twee zoons: Sil (16) en Per (15). Toen Josje en Theo na één jaar daten samen gingen wonen en ineens een gezin hadden van vier kinderen, was het afwachten hoe de situatie zou uitpakken. "De kinderen verstonden zich gelukkig ontzettend goed. Voor mij was het in het begin erg wennen, want de verhoudingen in een stiefgezin zijn toch heel anders en niet zo vanzelfsprekend als in een kerngezin. Ieder heeft zin plek moeten vinden en soms was het ook lastig, maar uiteindelijk heeft het allemaal erg goed uitgepakt."
Ook op vakantie gaan met een samengesteld gezin bleek niet zo vanzelfsprekend. Josje wilde graag naar haar favoriete vakantieland Italië, terwijl Theo voorheen met de kids, zoals Josje het zegt, 'rundum Hause op vakantie ging naar België of Duitsland. "Ik houd van Italië. Hij was zelf weleens naar Nieuw-Zeeland en Amerika geweest, maarwas niet gewend om met de kinderen ver te reizen. Toch heb ik hem zover gekregen om mee naar Italië te gaan met de kinderen. Het bleek een echte 'eyeopener' voor Theo en het werd een heerlijke vakantie. Als het straks weer kan wil ik daar wel weer eens heen. Het liefste met een camper waar we samen van dromen. Ik houd ontzettend van het lekkere weer en het pure eten daar, met name van de risotto."

Ademcoach
De eerste opleiding die Josje volgde was psychologie, maar tijdens haar studie kwam de overtuiging dat ze zichzelf niet als psycholoog zag werken. Ze veranderde van studie en rondde de opleiding communicatiewetenschappen met succes af. Jarenlang werkte ze als communicatiemedewerker bij een commercieel bedrijf en ook nog eens tien jaar als bestuurssecretaris in de sectoren zorg, welzijn en in het primair onderwijs. Na een aantal veranderingen in haar laatste baan, liep ze tegen bepaalde patronen in haar werk en de bedrijfscultuur aan. Er werd haar coachbegeleiding aangeboden, dit werd een coachopleiding en hier kreeg ze Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP): Josje leerde om te gaan met bepaalde situaties die zezelf niet in de hand had

Ook kreeg ze een ademsessie, genaamd 'verbonden ademen'. Dit is een ademtechniek die ervoor kan zorgen dat opgekropte spanningen loskomen en emotionele blokkades, bijvoorbeeld als gevolg van een niet verwerkt trauma, doorbroken kunnen worden. De ademsessie maakte veel bij haar los.

"Ik had een fijne jeugd, tot mijn vader plots overleed op mijn zevende en mijn moeder het daarna erg druk had. Ze had de zorg voor drie jonge kinderen en ging weer naar school. Ook runde ze een macrobiotisch winkeltje aan huis en was ze raadslid in de lokale politiek. Op emotioneel vlak voelde in mij niet gezien en ik moest al vroeg volwassen worden. Tijdens de ademsessie kwamen ineens spanningen vrij en ik dacht: wauw, hier zitten nog veel verstopte emoties, van het kleine meisje in mij." Josje kreeg veel energie van NLP en de ademsessies en wilde zelf graag mensen ermee helpen. Drie jaar lang volgde ze deeltijdopleidingen, behaalde haar certificaten, zei haar baan op en opende een eigen praktijk met uitzicht op haar tuin. "Het was even spannend, maar gelukkig heeft mijn partner mij goed ondersteund. Zowel op emotioneel maar ook zeker op financieel vlak, want we hadden ineens een stuk minder inkomsten. Maar ik heb mijn eigen praktijk kunnen openen in 2018 en ik heb het steeds drukker gekregen. Nu help ik mensen om de stress in hun hoofd en lijf te verminderen. Met ademcoaching, hartcoherentie en holistic pulsing geef ik mensen inzichten en handvaten om weer lekker in hun vel te zitten waardoor ze beter slapen en communiceren. Ik kan nu zeggen dat ik iets doe wat ik écht leuk vind en waar ik ook écht energie uit haal. En ik ben van plan om nog meer cursussen te volgen zodat ik mijzelf de komende jaren kan blijven ontwikkelen.

Theater
Haar ervaringen in het leven en de ademsessies die haar vooruit hebben geholpen, hebben Josje als persoon een stuk sterker gemaakt. Omdat ze ook benieuwd was hoe haar moeder terugkeek op het verleden, is Josje het gesprek met haar aangegaan. "We hebben veel meegemaakt samen en er was altijd een goede band. Maar het was ook net alsof er altijd een soort filter tussen mij en mijn moeder zat. Toen we het gesprek zijn aangegaan en onze grieven hebben gedeeld, ontstond er ruimte.
Mijn moeder bleek ook altijd nieuwsgierig te zijn geweest naar mijn kijk op het verleden, maar durfde er niet naar te vragen omdat ze bang was dat het bij ons beiden emoties zou oprakelen." Josje stelde aan haar moeder Ann Philipsen, die regisseuse is, voor om een toneelstuk over hun leven te maken. "Ik wist dat als ze 'ja' zou zeggen, het ook zou gebeuren." Haar moeder was direct enthousiast en nadat ze een aantal dagen naar de kust gingen om het stuk te schrijven, werd theaterstuk 'Broebels' geboren. 'Broebels' staat voor oneffenheden, die uiteenspatten als ze aan de oppervlakte komen. "Het is een héél eerlijk stuk geworden, met de nodige humor, anders wordt het té droevig." Josje en haar moeder stonden in 2018 meerdere keren in DOK6 in Panningen en bij andere Limburgse theaters op het toneel. Ze vond het 'heerlijk' om zichzelf te mogen spelen. "Dat toneelstuk was ook een onderdeel van mijn helingsproces. Ik snapte nooit wat mensen bedoelden als ze zeiden dat ze 'helemaal in het moment zaten', maar tijdens de show snapte ik het. Ik zat er écht helemaal in en het was fantastisch om met mijn moeder op het podium te mogen staan. Het was een mooie manier om ons verhaal te vertellen, want uiteindelijk zijn emoties als verdriet, boosheid en geluk universeel en van alle mensen.