'Ramadan is de mooiste maand van het jaar'

De ramadan 2021 is weer ten einde: woensdag 12 mei was de laatste dag van de vastenperiode. En ook al is de ramadanperiode door de coronamaatregelen een beetje anders, het belangrijkste doel kan gewoon worden bereikt volgens Yassin Tama (28) uit Panningen. Hij vertelt over zijn ramadanervaring.

Yassin is zelfstandig ondernemer in de transportsector en woont samen met zijn ouders, zus en broertje in Panningen. Als hij het zich goed herinnert, doet hij aan de ramadan mee sinds zijn 14e. Volgens Yassin is de vastenmaand voorbij gevlogen. "Ik kan bijna niet geloven dat het zo snel voorbij is gegaan. Ik vind het grappig, want heel veel van mijn Nederlandse vrienden en collega’s hebben medelijden met mij, maar ik zie dit als de mooiste maand van het jaar. Voor mij is het meer dan alleen niet eten en drinken. Het is voor mij een maand om dichterbij mezelf te komen en ik probeer de beste versie van mezelf naar buiten te brengen. Dit doe ik door me meer te verdiepen in mijn geloof en zoveel mogelijk goede daden te verrichten. Ik kan het niet uitleggen, maar de ramadan brengt ontzettend veel power met zich mee. Ondanks dat ik niet eet en drink voel ik mij alsnog fit."

Vrijwilligerswerk
Tijdens de ramadan heeft Yassin de meeste avonden thuis gegeten, samen met het gezin. Dit is rond 21.00 uur. Zodra hij weer mag eten, verbreekt hij zijn vasten eerst met 'iets lichts', zoals een dadel of een glas water. "Ik vind het raar om meteen zware maaltijden te eten. Ik begin meestal met een kommetje soep en een glas Marokkaanse thee. Als ik dit op heb, begin ik aan de rest van wat op tafel staat. Mijn moeder kan goed koken en slooft zich in de ramadan altijd nét iets meer uit. Dit zijn meestal traditionele Marokkaanse hapjes. Na het eten rustte ik dan even, totdat het rond 23.00 of 00.00 uur tijd is voor het avondgebed. Deze verrichte ik soms in de moskee en soms deed ik dit thuis. In de ochtend is er weer een gebed, tussen 04.00 en 04.30 uur. Soms bleef ik 's nachts wakker tot het ochtendgebed, maar meestal sliep ik in de nacht en dan zette ik de wekker, ontbeet ik eerst en daarna verrichte ik het ochtendgebed." Het overdag niet kunnen eten en drinken is voor Yassin iets waar hij totaal geen moeite mee heeft gehad. Het enige wat hem wat zwaar viel, is dat hij soms te weinig sliep. "Dan merk je in de namiddag ineens dat je erg moe bent. Meestal deed ik dan een powernap direct na het werk en dan sliep ik tot etenstijd."
Yassin werkt van maandag tot vrijdag van 07.30 tot 18.00 uur en in het weekend heeft hij tijdens de ramadan zowel op zaterdag als op zondag vrijwilligerswerk gedaan bij zaalvoetbalclub Tigers in Roermond. "Ik zag namelijk via Facebook dat deze voetbalclub de gehele maand ramadan elke dag rond de zeshonderd maaltijdpakketten maakte. Dus heb ik contact opgenomen met de voorzitter en gevraagd of ik ze mocht komen helpen. Deze pakketten zijn bedoeld voor zowel moslims als niet-moslims, die het financieel niet breed hebben."
Yassin vindt het fijn om tijdens de ramadan zich extra in te zetten voor andere mensen. "Zoals ik al zei benut in mijn tijd graag goed deze maand."

Belangrijkste doel
Het feit dat Yassin voor de tweede keer in coronatijd heeft moeten vasten, maakt voor hem niet veel verschil. Volgens de jonge Panningnaar kan hij in coronatijd alsnog gemakkelijk zijn belangrijkste doel bereiken van de ramadan. "Ik wil sterker worden als persoon en dan heb ik het vooral over liefdadigheid en om meer kennis op te doen. Maar je merkt het natuurlijk wel dat we (helaas) in een coronatijdperk leven. Waar je vroeger de gezamenlijke iftars (de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang, red.) had en de gezelligheid, zijn er nu ook maatregelen getroffen. Bidden op 1,5 meter van elkaar, iedereen moet een mondkapje op en iedereen neemt zijn eigen gebedskleed mee. Hetgeen wat ik mis uit de normale ramadantijden, zonder corona, is de gezelligheid en het gezamenlijk eten met vrienden en familie. Maar voor ons moslims is het belangrijkste onderdeel van het vasten om sterker in geloof te worden en zoveel mogelijk goeie daden te verrichten en dan maakt het in principe niet uit of je in een coronatijdperk zit of niet."

Tekst: Roosje Delsing