Bestrijding eikenprocessierups van start

De bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente Peel en Maas is sinds 3 mei in volle gang. De overlast van de rups was het vorig jaar al een stuk minder groot dan het jaar ervoor. Een woordvoerder van de gemeente peel en maak vertelt hoe de gemeente te werk gaat.

De rups, die erom bekend staat om eiken kaal te eten en voor bultjes en jeuk te zorgen bij mensen en dieren, is een larve van een nachtvlinder. De bestrijding moet overlast voorkomen. Het aantal meldingen was in 2020 een stuk lager dan het jaar daarvoor, namelijk 14 meldingen in 2020 tegenover 58 meldingen in 2019.
De eikenprocessierups komt al jaren voor in Nederland en de overlast begint doorgaans begin juni, wanneer de meeste rupsen hun brandharen afschieten.

Bestrijding
Het bestrijden van de eikenprocessierups gebeurt in de gemeente Peel en Maas met het biologisch middel XenTari. Het middel wordt in Peel en Maas al gebruikt sinds het ontstaan van de gemeente in 2010, zo zegt een woordvoerder van de gemeente Peel en Maas. "Het middel werd daarvoor ook al gebruikt in de voormalige gemeente Helden. In totaal wordt het middel al 14 of 15 jaar gebruikt." XenTari is volgens hem een verantwoord bacteriepreparaat, omdat 'het middel alleen rupsen bestrijdt en niet schadelijk is voor andere dieren of planten'.

Aanpak
De bestrijdingsdienst verdeelt de bestrijding in de gemeente in twee periodes. Als de eiken bladeren aan de boom krijgen worden de bladeren bespoten. De rups eet van het blad en krijgt de bacteriƫn binnen, die hem van binnenuit doodmaakt. Vervolgens is er een tweede bestrijding op basis van meldingen. Dit is vaak wat later in het jaar, richting de zomervakantie. De aannemer zuigt dan de (nesten met) rupsen uit de boom.
De bestrijding vindt plaats op plekken waar eiken staan, bijvoorbeeld bij wandel- en fietsroutes of in de buurt van scholen, kinderdagverblijven of speelplekken. "Juist daar wil je voorkomen dat de rups overlast geeft. We bestrijden niet in bossen (dat is vrijwel niet mogelijk met het spuitkanon) of bij zandwegen waar geen verkeer komt. Verder bestrijden wij geen bomen bij mensen thuis. Enkel in bomen van de gemeente, die naast wegen en fietspaden staan."

Bescherming
De rupsen komen volgens de woordvoerder met name voor in in inlandse eiken en ook steeds vaker in moeraseiken. "In Amerikaanse eiken komt het nog nauwelijks voor, maar we houden dat wel in de gaten. Als de rups zich ook meer in die boom nestelt, passen we daar onze bestrijding op aan. Als er eikenprocessierups in een particuliere boom zit, raden wij mensen aan ze er niet zelf uit te halen, maar een professioneel bedrijf in te schakelen. Als je een melding wilt maken van een processierupsennest, dan kan dit via de website van de gemeente. Verder helpt het ophangen van nestkastjes voor mezen. Deze mezen zijn natuurlijke vijanden van de rups."
Om jezelf te beschermen adviseert de gemeente om zoveel als mogelijk uit de buurt te blijven van eikenbomen in de periode dat de eikenprocessierups de brandharen krijgt (juni, juli). Ook kun je je kleding aanpassen door lange mouwen te dragen en de hals te bedekken.

Toekomst bestrijding
Volgens de woordvoerder ziet de toekomst van de bestrijding van de de eikenprocessierups er als volgt uit: "Het zal een combinatie zijn van natuurlijke vijanden en menselijk ingrijpen. De populatie eikenprocessierupsen is te groot om het alleen aan de natuur over te laten. We zetten in op deze combinatie. We hangen extra nestkasten voor mezen op, het afgelopen jaar hebben we honderd gemeentelijke mezenkasten opgehangen en daarnaast hebben inwoners er ook nog opgehangen. En we maaien de bermen op een andere manier, waardoor er meer gras en kruiden in de bermen komen. Dat is goed voor de sluipwesp, die ook een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is."


Tekst: Roosje Delsing